Posted on

Canon 24 TS-E – Obiectivul magician

Poate cel mai versatil obiectiv pe care il avem momentan la inchiriere este obiectivul Tilt&Shift Canon TS-E 24mm f/3.5L II. Este absolut spectaculos cate minuni se pot obtine cu “ciudatul” obiectiv de la Canon. Ne dorim in cele ce urmeaza sa enumeram – nu exhaustiv – cateva dintre trucurile sale.

Mentionam ca exista obiective au aparut relativ recent, avand in vedere tehnologia complexa a lor. Prima oara a introdus Nikon in 1962 obiectivul de 35mm SLR care permitea o miscare se shift. In 1973 lansa pentru prima oara Canon un obiectiv care avea atat miscare de shift cat si de tilt.

Dar sa trecem la descrierea posibilitatilor pe care le ofera acest minunat obiectiv. Daca va tenteaza, va asteptam cu drag sa il inchiriati de la Artklub.

Dupa cum spune si numele sau, obiectivul are:

1) o miscare de shift, in care se pot deplasa lentilele intr-o parte si alta fata de axul central al aparatului, dar ramanand paralel cu acesta:

2) o miscare de tilt, in care lentilele se inclina intr-o parte sau alta fata de axul central al aparatului

3) si in sfarsit obiectivul are 2 miscari de rotatie independente una de celalalta, in care se poate roti pe de-o parte zona de shift a obiectivului la ce unghi doresc in jurul axului sau central, pe de alta parte se poate roti partea de tilt a obiectivului in jurul axului sau central la ce unghi doresc. De asemenea, ambele miscari de rotire pot si folosite si simultan.

Toate aceste miscari aduc multe efecte spectaculoase pe care un fotograf le poate aplica creativ in fotografiile sale. Am dori sa vi le prezentam si ne-am bucura sa ne trimiteti din rezultatele obtinute de dvs. folosind obiectivul Canon TS-E 24mm f/3.5L II inchiriat de la Artklub.

  1. Deplasarea paralele (SHIFT)

Miscarea de shift permite mutarea lentilelor sus-jos sau stanga-dreapta paralel cu axa centrala al aparatului. Prin aceasta mutare se poate realiza o corectura de perspectiva foarte utila fotografilor de arhitectura. Iata un exemplu de astfel de corectie:

Cum se face: prin indreptarea obiectivului in sus pentru incadrarea cladirii, imaginea apare distorsionata. Daca insa indreptam aparatul inainte (cu axul aparatului paralel cu pamantul) si mutam numai lentilele obiectivului in sus cu miscarea de shift, se realizeaza corectura perspectivei.

2. Miscarea TILT

Aceasta miscare de inclinara a grupului de lentile fata de axul central permite controlarea planului de focus, dar poate fi folosit si creativ la efectul de miniatura.

2.a. Inclinarea (tilt) in jos si largirea adancimei de camp

Miscarea de tilt constituie o comoara pentru fotografia de peisaj.

Idealul unui fotograf de peisaj este sa obtina o imagine in focus de la elementele foarte apropiate pana la orizont. Stim ca daca inchidem diafragma, adancime campului de focus creste. Totusi, detaliile din fata obiectivului sunt aprope imposibil de prins in focus. Nu si cu obiectivul Tilt&Shift!

Cum se face: Acest lucru este posibil cu o diafragma inchisa si miscarea de tilt in jos a obiectivului. Atentie, vorbim de o inclinare de numai cateva grade. Iata genul de imagini care se pot obtine:

Inclinare de 0.5-1 grad, avand in vedere inaltimea fotografului si distanta relativ mare de la aparat la primul detaliu (credit https://www.australianlight.com.au)
Inclinare de 6 grade, avand in vedere distanta mica de aprox 30cm de la aparat la primul detaliu (credit https://www.australianlight.com.au)

 

2.b. Inclinarea in sus si ingustarea adancimei de camp – efectul de miniatura

Suntem convinsi ca cunoasteti fotografiile sau timelaps-urile in care oamenii, cladirile sau obiectele din fotografiile par niste jucarii miniaturale la care priveste ochiul unui gigant. Astfel de fotografii pot fi facute cu putina indemanare cu obiectivele tilt&shift.

Fenomenul este exact opus celui de la punctul 2.a. si anume ingustarea adancimii de camp (zona de focus), prin inclinarea (tilt) in sus o lentilelor fata de axul aparatului.

Efectul de miniatura folosind tilt in sus

 

Cum se face: se inclina in sus obiectivul pana se obtine dimensiunea dorita de adancime de camp. Apoi se indreapta aparatul in jos pentru incadrarea dorita. Atentie la focus! Este utila folosirea unui monitor sa marirea imaginii ce urmeaza sa fie captata pentru a obtine focusul fix in punctul dorit.

3. Miscarile de ROTIRE

Faptul ca cele doua parti ale obiectivului de Tilt&Shift se rotesc independent una fata de cealalata aduce inca cateva avantaje foarte utile. Astfel poate de exemplu fi facuta o imagine panorama fara distorsiuni de perspectiva prin combinarea mai multor imagini fie pe verticala, fie pe orizontala in functie unghil la care este rotit blocul de shift al lentilei.

Similar planul focal se poate deplasa in functie de unghiul la care se roteste si apoi se inclina corpul de tilt.

Speram ca v-am trezit interesul pentru acest obiectiv minune. Va asteptam cu drag la Artklub sa il probati, daca doriti, sa-l inchiriati si sa va faceti propriile aplicatii creative. Posibilitatile sunt aproape nelimitate!