Posted on

Sistemele de stabilizare video – scurta istorie, tipuri, capacitate gimbaluri, avantaje si dezavantaje

Introducere

In ultimii ani, sistemele de stabilizare video au cucerit din ce in ce mai mult teren. Aproape nu mai poate fi conceputa trusa unui videograf fara pretiosul gimbal sau poate un shoulder mount, trepied sau steadicam. Cum se poate alege sistemul de stabilizare potrivit din multitudinea de solutii existente pe piata? Ce anume ne trebuie pentru nevoile noastre? Care este cea mai eficienta metoda de stabilizare pentru fiecare? Iata cateva elemente pe care vom incerca sa le clarificam in acest articol.

 

Cuprins:

  1. Scurta istorie romantata a sistemelor de stabilizare
  2. Cele mai populare gimbal-uri

 

  1. Scurta istorie romantata a sistemelor de stabilizare

Rocky

Cred ca fiecare dintre noi ne amintim de scena iconica din fimul Rocky din 1976 cand acesta alearga pe scarile muzeului de arta din Philadelphia pe fondul muzical la fel de vestit “Gonna’ Fly Now” al lui Bill Conti.

Setarea steadicam-ului pentru filmarea scenei cu scarile muzeului de arta din Rocky

Nu multi stiu insa, ca scena respectiva a fost filmata cu o inventie revolutionara de ultima ora a cameramanului Garrett Brown: Steadicam-ul. Acesta inventase in 1975 ingeniosul sistem de stabilizare si cativa ani era singurul care folosea sistemul respectiv.

 

Garrett Brown cu inventia sa

Pana la acel moment, camerele erau stabilizate fie fiind miscate pe un dolly – sistem care era extrem de costisitor si greoi si de altfel chiar imposibil de folosit la filmari complexe ca cea din filmul Rocky. Alternativa era filmarea din mana, care desi oferea flexibilitate, era imposibil sa evite anumite vibratii.De aceea astfel de filmari erau fie folosite la documentare sau stiri, fie daca se urmarea inadins stilul “cinema verite” pentru scene mai dramatice care confereau veridicitate prin miscarile necontrolate introduse.

The Shining

Inventia lui Garrett Brown a scris istorie. Din ce in ce mai multi regizori dorindu-si sa includa stilul revolutionar in filmele lor. Alt punct de rascruce in istoria steadicam-ului o reprezinta scena din filmul The Shining din 1980, cand Stanley Kubrick ii cere lui Garrett Brown sa inverseze camera pe gimbal, astfel incat aceasta sa poate trage stabilizat de la nivelul podelei. Reamintim ca pana la acel moment nivelul cel mai jos de filmare era la talia operatorului.

Scena din Shining unde a fost prima oara folosit un steadicam inversat

De atunci, sistemele steadicam au devenit din ce in ce mai complexe, mai usor de manuit, cu capacitatea de a putea monta camere din ce in ce mai mari, dar principiul de baza a ramas acelasi.

Urmatorul punct de rascruce il reprezinta anuntul facut de firma americana Freefly Systems. Acestia lanseaza in aprilie 2013 primul gimbal pe 3 axe. Sistemul cu gimbal era pana atunci folosit in principal in navigatie dar a fost inventat in Grecia antica. Ideea inovatoare de a-l folosi insa la sistemele de filmare a revolutionat din nou cinematografia si videografia. Primul sistem de stabilizare pe 3 axe cu gimbal costa la vremea aceea 15.000 USD.

Filmare cu MoVI M10 – primul sistem gimbal de stabilizare

De atunci din ce in ce mai multi producatori au preluat inventia, au aparaut gimbaluri pentru toate nevoiel si buzunarele. In cele ce urmeaza vom prezenta o parte din cele mai populare gimbaluri.

 

  1. Cele mai populare gimbal-uri

Din multitudinea de gimbaluri existente pe piata pentru camere video, dslr si mirrorless, le vom enumera pe cele mai populare si vom aminti si aplicabilitatea acestora, avantaje si dezavantaje.

 

DJI Ronin 2

Cel mai performant gimbal la ora aceasta care este capabil sa sustina si camere video profesionale de dimensiuni mari, este DJI Ronin 2. Greutatea maxima a camerei de stabilizat poate fi de pana la 13.6kg.

Dezavantajul acestui sistem este greutatea extrem de mare a acestuia, de peste 6kg. Adaugand si greutatea camerei, este putin probabil ca acesta poate fi tinut fara o armura de sustinere pe care trebuie sa o poarte operatorul. In aceste conditii, costul intregului sistem de gimbal + armura poate depasi suma de 10.000USD.

DJI Ronin 2 cu rig

DJI Ronin MX

Unul din cele mai complete si versatile sisteme de stabilizare existente pentru camere DSLR este Ronin MX de la DJI. Acest stabilizator poate fi tinut cu doua maini sau poate fi montat pe macara, pe cable cam sau chiar drona, putand fi ghidat cu ajutorului unei telecomenzi. Greutatea maxima a camerei stabilizate poate fi de pana la 4.5kg.

Dezavantajul acestui stabilizator este in primul rand greutatea acestuia de 2.77kg si stabilizarea putin mai complexa fata de sistemele mai noi.

DJI Ronin MX

Zhiyun Crane 3

Cel mai mai performant gimbal lansat de la cei de la Zhiyun. Poate stabiliza o greutate impresionanata de pana la 4.5kg. Cei de la Zhiyn au schimbat design-ul clasic al gimbalului si au adaugat inca un maner care ajuta enorm la ergonomia sistemului. Astfel poate fi sustinut mai usor cu ambele maini, dar spre deosebire de Ronin MX, manerul este plasat in spate si este mai simplu de tinut pentru operator. De asemenea procesul de stabilizare este cum mult mai usor decat la sistemele mai vechi de la DJI (2, M, MX).

Dezavantajul acestui stabilizator este ca din cauza pozitiei motorului din spate, desi ar putea sustine greutatea, nu pot fi montate camere video prea mari pe acesta. Ramane ideal pentru DSLR, mirrorless sau camere video mai compacte, cum ar fi Sony FS5.

Zhiyun Crane 3

 

DJI Ronin S

Acest model de gimbal a fost revolutionar la vremea lansarii sale. Are robustetea echipamentelor de la DJI si este primul gimbal de tipul celor care putea fi tinut cu o singura mana, dar care avea motorul din spate pozitionat un pic mai jos astfel incat lasa spatele camerei liber si filmarea putea fi urmarita pe ecran. De atunci insa cam toate gimbalurile importante au preluat aceasta pozitionare a motorului. DJI Ronin S poate stabiliza camere de pana la 3.6kg. In plus fata de concurenta are posibilitatea de a efectua o miscare circulara care in filmari poate fi un efect special memorabil.

DJI Ronin S

Zhiyun Weebill / DJI Ronin SC

Acestea sunt fratii mai mici ai stabilizatoarelor de Zhiyun Crane 3 si DJI Ronin S. In principiu sunt clone mai mici care sunt prin urmare si mai usoare. De asemenea, capacitatea lor de a stabiliza camere se reduce la 3kg, respectiv 2kg. Date fiind insa dimensiunea lor mica, camerele cu obiectiv mai lung nu pot fi echilibrate. Ele nu pot fi deplasate in spate foarte mult. Sunt ideale asadar pentru mirrorless cu obiective mai scurte sau camere compacte.

In concluzie, exista in prezent stabilizatoare pentru toate nevoile si toate buzunarele. Evident, noi va recomandam sa inchiriati de la noi. Veti avea astfel posibilitatea de a testa mai multe variante si de a va gasi gimbalul preferat. Artklub va pune la dispozitie de inchiriat urmatoarele gimbaluri: DJI Ronin MX, DJI Ronin S, Zhiyun Crane 3 si Zhiyun Crane 2. Va asteptam cu drag!