Posted on

Ce este un modificator de lumina si la ce foloseste?

Cand vorbim de lumini de studio pentru fotografie beauty sau fashion, vorbim si de modificatoare. Adica acele instrumente puse in dreptul fascicului luminos si care disperseaza sau focalizeaza fluxul luminos asa cum ne dorim. Inchiriaza acum modificatoare de lumina de la Artklub.

Din fericire exista o multitudine de modele de modificatoare care dau rezultate spectaculoase, dar cateodata este greu sa ne orientam ce anume sa folosim. De aceea cred ca este utila o trecere in revista a celor mai importante variabile.

Dintre cele mai comune modifiatoare sunt reflectoarele parabolice, umbrelele reflectorizante, umbrelele de difuzie, beauty dish-uri, snoot-uri si softbox-urile cu sau fara grid. Fiecare dintre ele produce o lumine aparte, asa ca le putem alege in functie de preferintele noastre si in functie de ceea ce efect dorim sa obtinem.

Luminile pababolice si umbrelele reflectorizante

Acestea sunt versalitile si eficiente, capabile sa proiecteze un flux luminos la mare distanta. Prin pozitionarea luminii in interiorul modificatorului se poate obtine o lumina tare sau mai soft. De asemenea se pot folosi cu un material difuzor montat in fata, ceea ce le transforma intr-un fel de softbox-uri. Un alt parametru important in modul in care este iluminat subiectul este diametrul modificatorului. Cu cat acesta este mai mare, lumina este mai uniforma.

Beauty dish

Acesta produce o lumina intensa, care infrumuseteaza trasaturile modelului. Este unul din modificatoarele foarte indragite in randul fotografilor de beauty si fashion. In mod traditional, pentru resultate optime, se foloseste la 45 de grade deasupra subiectului.

Softbox-urile si umbrelele de difuzie

Acestea produc o lumina soft, omogena si sunt populare datorita versaltilitatii si pretului relativ scazut. De asemenea sunt usoare si se transporta fara probleme. Dar atentie, daca nu sunt folosite intens, pot da o lumina vaga, spalacita. Grid-ul in fata unui softbox are rolul de a pastra lumina soft, dar ii da totodata si o directie fluxului luminos. Previne imprastierea acestuia.

Snoot

Acesta este un accesoriu care concentreaza lumina intr-un punct al scenei fotografiate.

In imaginea alaturata putem vede cateva exemple de modificatoare in actiune, asa cum sunt date de fotograful si trainerul britanic Karl Taylor.